Den rolle som ekstrinsisk motivation i sport og fysisk aktivitet

Indsendt 20. juni 2018 af Jane Williams

Motivation er en af de mest betydningsfulde psykologiske begreber på mange områder af livet – fra arbejde og uddannelse til opnåelse af personlige mål. I sport og fysisk aktivitet spiller motivation en særlig vigtig rolle, fordi millioner af mennesker over hele verden holder sig tilpas og aktive ikke en forpligtelse eller en professionel forudsætning, men snarere et personligt mål. Blockchain-teknologi, sammen med elementer af gamification, kan faktisk hjælpe folk med at nå dette mål.

Da de fleste af os ikke faktisk presses af eksterne forhold til at træne regelmæssigt, bliver stærk motivation nøglen til at forblive vedholdende og opnå resultater. For at forstå de underliggende psykologiske faktorer, der skubber folk til kontinuerligt at forfølge fysisk aktivitet, må vi først se på, hvordan motivation er teoretiseret til at fungere.

I akademiske kredse er undersøgelsen af motivation mest berømt indrammet i en teori kaldet selvbestemmelses teori. Sådan definerer selvinstitutet for selvbestemmelses teori det:

“Folk er centralt beskæftige sig med motivation – hvordan man bevæger sig selv eller andre til at handle. Overalt kæmper forældre, lærere, trænere og ledere med, hvordan de motiverer dem, de mentorerer, og enkeltpersoner kæmper for at finde energi, mobilisere indsats og fortsætte med opgaverne for liv og arbejde. Folk er ofte bevæget af eksterne faktorer som belønningssystemer, karakterer, evalueringer eller de udtalelser, de frygter andre måske har af dem.

Men lige så ofte motiveres folk indefra, af interesser, nysgerrighed, omsorg eller nærvær. Disse egentlige motivationer er ikke nødvendigvis eksternt belønnede eller støttede, men de kan dog opretholde lidenskab, kreativitet og vedvarende indsats. Samspillet mellem de ekstrinsiske kræfter, der virker på personer og de indre grunde og behov, der er forbundet med menneskets natur, er selvbestemmelsesteoriets (SDT) område. “

SDT er en stor teoretisk ramme, der giver nyttige og intuitive begreber af intern og extrinsisk motivation. Som nævnt presser eksterne motiverende faktorer ofte folk til at handle eller, endnu bedre, bevæge sig. Så spørgsmålet er: ville det være muligt ved hjælp af blockchain teknologi og krypto-tokens at belønne brugerne for at være fysisk aktive? Og kan denne mekanisme tjene som et middel til at motivere folk til i stigende grad at søge egnethed?

Først og fremmest må det overvejes, at SDT også siger, at der er et samspil mellem ekstrinsiske og indre styrker, så det er ikke så enkelt. Så hvad er så forholdet? Til en legende kan disse to typer motivation lyde som polære modsætninger, men det er ikke nødvendigvis tilfældet.

Intern motivation er ofte pralident som den vigtigste faktor, der er nødvendig for forskellige daglige præstationer, fordi det ikke kræver belønninger eller enticement at fortsætte. Det menes ofte, at ekstrinsisk motivation kun spiller en sekundær rolle, men dette forhold er snarere symbiotisk end komplementært.

Ifølge Foreningen for Anvendt Idrætspsykologi kan, når det drejer sig om professionelle atleter, ekstrinsiske belønninger faktisk styrke egentlig motivation. Det er imidlertid også vigtigt, at ekstrinsiske belønninger ikke bliver vigtigere end indre motivation og et målorienteret outlook, ellers er der risiko for at miste følelsen af faktisk at være i kontrol med din adfærd.

Ekstremtiske belønninger kan også give det første skub, der er nødvendigt for at oprette en ny aktivitet, dvs. i starten kan det være svært at tvinge sig til at besøge gymnastiksalen regelmæssigt, men billedet af at have en pasformet krop og modtage komplimenter kunne potentielt gøre det nemmere.

Dette er præcis, hvor vi ser rollen som Lympo og LYM-token. I vores vision får brugerne belønninger i form af LYM-tokens til at afslutte forskellige fitnessrelaterede udfordringer og gennemføre personlige mål. Tokens vil have reel, håndgribelig værdi, og brugeren vil kunne bruge dem til forskellige sports- og wellnessrelaterede varer og tjenester.

På denne måde virker LYM-token som en ekstrinsisk belønning – øger ens indre motivation og gør det lettere at begynde at udøve. En sidste ekstra push er trods alt det eneste, der holder os fra at ændre vores liv til det bedre.

Ada Jonušė er administrerende direktør og medstifter af Lympo. Ada løser nu er, hvordan man forbinder en sund livsstil med den kraftfulde blockchain teknologi.

Ada Jonušė talte på den seneste Blockchain i Healthcare Congress. For at finde ud af mere om vores kommende konferencer, tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Like this post? Please share to your friends:
Elaxa.Ru
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: